20. číslo občasníku Petrské listy
Prosinec 2023 / XX. číslo

20. číslo občasníku Petrské listy

Ke stažení ve formátu PDF.

Stáhnout soubor


> Archív starších čísel <




Líbí se vám stránky spolku?

 Velmi se mi líbí
 Líbí
 Nelíbí
 Nehodnotím

Spolek přátel Petrské čtvrti je na Facebooku.

 

06.09.2012

Smutná zpráva: paní Eliška Štréblová, která nedávno oslavila 101. narozeniny, zemřela

 

Paní Eliška Štréblová, roz. Lieblová bydlela po celý život na stejném místě, i když dům, do kterého se v roce 1911 narodila, vypadal úplně jinak než ten, který byl na jeho místě postaven na přelomu let 1936 a 1937 a stojí dodnes. Paní Štréblové přišel nedávno popřát k jejímu významnému jubileu starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Eliška Štréblová měla dva sourozence – bratra a sestru, a když jí bylo necelých pět let, zahynul její otec coby voják během vlakového neštěstí. V původním domě, který byl jednopatrový, provozovali její prarodiče vyhlášenou Kavárnu u Lieblů. Jak nám prozradil její jedenaosmdesátiletý syn, rodina se ve třicátých letech rozhodla, že postaví nový dům. Starý byl tedy zbourán a na jeho místě vyrostl současný pětipatrový. A přestože se vše stavělo bez nějaké větší techniky, v listopadu se dělaly základy a v dubnu se už stěhovali první nájemníci.

Paní Štréblová se vdala v necelých dvaceti letech. Po roce se jí narodil první syn, po pěti letech pak druhý. Ten bohužel před deseti lety zemřel.

A jaký byl její recept na dlouhověkost? „Jako mladá jsem plavala a chvíli jsem jezdila i na koni. Jinak ale žiji nezdravě, protože mi chutná jen mastné a sladké. Nepiju ale kávu,“ prozradila při nedávné oslavě jubilantka, jež se svědomitě zajímala o dění kolem sebe a na terase pečovala o řadu květin i rajčata. „Už toho ale tolik sama nestihnu.“

Dříve Eliška Štréblová chovala pejska, s nímž podnikala dlouhé procházky na nábřeží, Štvanici a další místa. Čtyřnohého kamaráda už nemá, to ale neznamená, že jen sedí doma. „I dnes se procházím třeba po nábřeží a ráda také jezdím ´elektrikou´,“ vysvětlila jubilantka.

Zdroj: text je částečně přejatý z webu MČ Praha 1.

 

Paní Eliška Štréblová oslavila 101. narozeniny

Fotografie poskytla MČ Praha 1 a autor Petr Našic.

 

/  zpět